Woninginbraakpreventie

235
Gemeente Rijssen Holten

RIJSSEN-HOLTEN – De vakantieperiode en feestdagen zijn in aantocht. Een fijne tijd om er even tussenuit te gaan. Maar let op: ook inbrekers kijken uit naar deze periode. Als veel mensen van huis zijn, slaan zij hun slag.

Woninginbraak is een aangrijpende gebeurtenis voor de slachtoffers. Daarom doet de politie er alles aan om deze vorm van criminaliteit tegen te gaan. Samen met onder meer gemeenten en woningcorporaties. En natuurlijk met u! U kunt zelf namelijk ook een aantal dingen doen om woninginbraken te voorkomen.

Doe alsof je thuis bent

Ruim het huis niet extra op maar laat bijvoorbeeld bekers en borden op het aanrecht en de eettafel achter. Zorg dat iemand de post opruimt en dat er een auto op de oprit staat. Gebruik tijdschakelaars op uw verlichting.

Maak het de inbreker moeilijk

Goed hang- en sluitwerk is belangrijk. Zorg dat u altijd alles goed afsluit. Ook als u maar even weg bent. Draai de sleutel minimaal één keer om en haal de sleutel uit het slot. Laat geen opstapjes zoals kliko’s en ladders buiten staan. Ook kun je buitenlampen met een bewegingssensor plaats. Inbrekers werken niet graag op een verlichte plek.

Leg waardevolle spullen uit het zicht

Plak geen briefje op de deur dat u er even niet bent, hang geen adreslabel aan uw sleutel en verstop geen sleutel buiten uw huis. Deurmatten en bloempotten zijn algemeen bekend als ‘geheime plaatsen’, gebruik deze dus niet.

Noteer details en bel

Samen zien en horen we meer. Natuurlijk let de politie op vreemde en verdachte situaties in uw wijk, zoals u dat zelf natuurlijk ook doet. Hoort of ziet u iets ongewoons? Een vreemde auto, een persoon op de uitkijk of een andere situatie die u niet vertrouwt? Noteer details zoals uiterlijk, kleding, kenteken, merk en kleur van de auto, en bel direct de politie. Bij spoed of heterdaad belt u 112, anders 0900-8844. Zo maken we samen een vuist tegen woninginbraken.

Toch een (poging tot) woninginbraak?

Doe altijd aangifte. De politie kan dan een onderzoek instellen en gerichter surveilleren. Met uw aangifte kan een aangehouden verdachte mogelijk vervolgd worden. U kunt aangifte doen via www.politie.nl/aangifte, of door een afspraak te maken via t 0900 – 8844.

Meer informatie vindt u op de volgende websites:

banner-buitenkampioen