Orgeltalent in de Brusselzaal

Donderdag 6 juni gemeentehuis Rijssen-Holten

38
Maarten Wilmink

RIJSSEN – De Stichting Stadsmuziek Rijssen organiseert op donderdag 6 juni een concert in de Brusselzaal van het Rijssense gemeentehuis. Het stadhuisorgel wordt dan bespeeld door het jeugdige orgeltalent Maarten Wilmink uit Borne. In de concertserie van dit jaar is een grote plaats ingeruimd voor de jeugd.

Het vorige concert werd verzorgd door drie jonge Rijssenaren op hobo, fagot en piano. Dat was het eerste concert in de ruim veertigjarige historie van de stadhuisconcerten waarbij het orgel niét werd gebruikt. Om het evenwicht te herstellen verzorgt Maarten Wilmink nu een concert waarin uitsluitend orgelmuziek te horen is. Hij brengt een zorgvuldig samengesteld programma, met muziek van Buxtehude en Bach, maar ook van Vierne en Reger. Zo vlak voor Pinksteren klinkt onder meer het pinksterlied “Geest van hierboven” in de bewerking van Bach: “In dir ist Freude”. Ook van Buxtehude speelt Maarten muziek voor Pinksteren: “Nun bitten wir den Heiligen Geist” en “Komm, Heiliger Geist, Herre Gott”. Met “Melodia” van Reger en het vierde deel uit de eerste Symfonie van Vierne komt ook romantische muziek tot klinken op het Leeflang-orgel.

Na het concert van Maarten Wilmink wordt de serie op Monumentendag -14 september- voortgezet met een concert door Laura Troost (piano) en Mia Kogelman (klarinet). Twee weken later, op zaterdag 28 september, vindt voor de vierde keer de Rijssense Orgel- en Beiaardwandeling plaats. Deze keer worden de orgels van het Stadhuis, de Schildkerk en de Westerkerk bezocht.

Het concert op donderdag 6 juni begint om 20.00 uur. De toegang is gratis; wel wordt er gecollecteerd aan de uitgang.

banner-buitenkampioen