Nieuwjaarstoespraak 2019

414
Gemeente Rijssen-Holten
Burgemeester Arco Hofland

RIJSSEN-HOLTEN – Een voorspoedig en gezond 2019! Dat wensen we elkaar hier vanavond van harte toe.

Bij een nieuwjaar hoort ook een korte terugblik. 2018 was voor mij een jaar om niet te vergeten. Tweemaal werden Rhea en ik verheugd met de geboorte van een kleinkind. Een kleindochter Lauren en een kleinzoon Koen laten je beseffen dat wat je samen ooit begon verder groeit en dat we in ons dagelijks handelen moeten beseffen dat voor onze kinderen en kleinkinderen de wereld leefbaar moet zijn. Leefbaar in de zin van vrede en gerechtigheid en dat we als rentmeesters de aarde door moeten geven aan nieuwe generaties.

2018 was ook het jaar waar we als gemeente met een goed gevoel op terugblikken. De diverse gemeenschappen in onze gemeente hebben enorm veel gepresteerd. Vrijwilligers hebben zich ingezet voor tal van leuke ontmoetingen. Vrijwilligers zijn het fundament van onze samenleving. Ontmoetingen in zalen, in kerken, bij evenementen, op sportvelden. Activiteiten in het kader van 775 jaar stad Rijssen. Ook konden we toetreden tot het Hanzeverbond, doordat Rijssen een Hanzestad was. Vanaf deze week vrolijken we de entrees van de kern Rijssen op met dit bord. En wat te denken van de Holtense kwis, 90 teams in de weer om op vragen antwoorden te vinden. Een prima voorbeeld van gemeenschapszin.

In 2018 hebben velen Rijssen-Holten op de kaart gezet. We hebben tal van ambassadeurs voor onze gemeente. We hebben een heuse ambassadeur in China in de persoon van Gerard Langenhof van Havi travel. Maar ik denk ook aan ons bedrijfsleven. Bouwbedrijven herkenbaar onder weg, transportbedrijven die steeds groter worden, maar ook aan ICT bedrijven die we hier steeds vaker zien. In 2018 zette Reggeborgh als herkenbaar bedrijf van onze gemeente een schaatsploeg in de markt. De gebroeders Mulder mogen zich ambassadeurs van onze gemeente noemen. Ook dat is promotie voor ons. Het mooiste was toch wel het ambassadeurschap van Hanneke Borkent in Heel Holland bakt. En het allermooiste was de winst van boer Jan Bronnikreef uit Dijkerhoek bij Expeditie Robinson.
Wat fijn dat Hanneke en Jan hier zijn. Ik wil ze graag even in het zonnetje zetten, en hen een bos bloemen aanbieden en een ambassadeurskit.

Van het gemeentebestuur mag u ook in 2019 een voorspelbare grote inzet verwachten. Wij zijn en blijven wat mij betreft een voorspelbaar bestuur. Rijssen-Holten bloeit en groeit naar een middelgrote gemeente. Ik vind dat het in het openbaar gezegd mag worden dat we de ambitie moeten hebben om de 40.000 inwoners te passeren. Nog 1750 inwoners te gaan.

Voorspelbaar besturen is veranderen waar dat nodig is, behouden wat goed is. Wethouder Beens was de beste wethouder in Twente volgens de Roskam. Mooi dat voorspelbaar zo herkenbaar is. Ook in 2019 vragen tal van zaken om aandacht. Duurzaamheid, de aanpak van de winkelcentra, het sociale domein allerlei zaken die langskomen. Ook in regionaal opzicht blijven we voorspelbaar. Regio deals is fantastisch nieuws voor Twente. Een puzzel voor 2019 is hoe we regionale bureaucratie én ondersteunend én compact en bestuurbaar maken.

In 2018 een nieuwe gemeenteraad, in 2019 een nieuw provinciaal bestuur. De provinciale aandacht voor Rijssen-Holten is groot. Men ziet dat hier voortvarend zaken worden opgepakt. Ik zie graag dat tussen de provincie en onze gemeente een pilot komt waarbij we nog sneller op economisch- en ruimtelijk terrein samen zaken kunnen doen. Én we gaan dit jaar stemmen voor Annie, eh Europa. Europa is oh zo belangrijk en ten onrechte doen we daar negatief over. We zeggen vaak geen Europese regels te willen, maar wat is het bijvoorbeeld handig als er Europese regels voor vuurwerk komen. Echt, Europa is onze stem meer dan waard.

Ik sprak al over onze ambassadeurs. Ambassadeur zijn heeft iets weg van op de kaart zetten, zorgen dat je in beeld bent. Het prikkelt, je wilt daarbij horen. En we hebben ook veel ambassadeurs uit Rijssen-Holten die studeren; elders zijn om kennis te vergaren. In juli heb ik in een interview gezegd dat veel van onze jongeren in augustus gaan studeren.
Ik heb daarbij gezegd dat ze mogen genieten, dat ze wijzer mogen worden, maar ook dat ze terug moeten komen na hun studie. Rijssen-Holten, Twente heeft jullie nodig. Wie zijn oren te luister legt bij ondernemers hoort de roep om goed geschoold personeel. Ik zou tegen al onze jongeren willen zeggen na jullie studie: kom thuis, we need you! Nu hoor ik bijna hier dat in de zaal gezegd wordt, en wat doen we hieraan? Ik wil voor een goed idee hoe we jongeren die elders studeren koppelen aan ons bedrijfsleven, een prijs geven. En wat een goed idee is, dat weet ik niet, anders vraag ik er niet naar. Ik zeg dan graag, zegt het voort: Rijssen-Holten zoekt jong talent. Ik kijk uit naar jullie reacties en ideeën!

U merkt dames en heren ik heb zin in 2019. En wat zegt dat? In onze gemeenschappen gebeurt het. Daar kijken we naar elkaar om, daar delen we zorgen en helpen we elkaar. In de gemeenschappen vieren we het leven, genieten we van blijdschap en plezier. En we maken allemaal altijd wel deel uit van meerdere gemeenschappen: kerken, verenigingen, bedrijven, de buurt, vrienden, familie, het gezin. Ik wens ons allen een fantastisch 2019 toe.

banner-buitenkampioen