Tijdens de vergadering van het Algemeen Bestuur van Veiligheidsregio Twente op donderdag 17 februari is besloten om Roelof Bleker aan de minister voor te dragen als voorzitter van Veiligheidsregio Twente. Bleker is sinds 1 februari 2022 burgemeester van Enschede. Hij volgt vicevoorzitter van de veiligheidsregio en waarnemend burgemeester van Enschede Theo Bovens op. Bovens nam de taken waar sinds het vertrek van Onno van Veldhuizen oktober vorig jaar.
“Heel bijzonder om juist op dit moment voorzitter van de Veiligheidsregio Twente te mogen worden. De organisatie heeft ruim twee jaar in crisisstand gestaan en bergen met werk verzet in het bestrijden van de coronapandemie”, aldus Roelof Bleker. “De afgelopen jaren hebben opnieuw laten zien hoe belangrijk intensieve samenwerking en goede verhoudingen zijn in geval van een crisis. Ik ben dankbaar voor het vertrouwen dat het Algemeen Bestuur vandaag naar mij heeft uitgesproken en hoop, voor alles en iedereen, dat de komende jaren wat minder hectisch zullen verlopen. Maar of het nu rustiger wordt of niet, de inwoners van Twente kunnen op de veiligheidsregio rekenen als er iets gebeurt.”
Wat zijn de taken van de voorzitter van de veiligheidsregio?
De voorzitter is de wettelijke vertegenwoordiger van de veiligheidsregio. In de meeste veiligheidsregio’s is de voorzitter de burgemeester van de grootste gemeente in de regio, zo ook in Twente. De voorzitter zit de vergaderingen voor van het Dagelijks en het Algemeen Bestuur. Deze vergaderingen gaan over allerlei onderwerpen die te maken hebben met veiligheid. Het Dagelijks Bestuur van Veiligheidsregio Twente bestaat uit de burgemeesters van Hengelo, Almelo, Oldenzaal, Rijssen-Holten en Enschede. In het Algemeen Bestuur hebben alle Twentse burgemeesters zitting, als ook de brandweer, politie, het Openbaar Ministerie, de directeur Publieke Gezondheid en andere relevante partners. De voorzitter is tevens lid van het landelijke Veiligheidsberaad en vertegenwoordigt de 14 Twentse burgemeesters in dit overleg. Sander Schelberg, burgemeester van de gemeente Hengelo, is vicevoorzitter van Veiligheidsregio Twente en vervangt de voorzitter wanneer dat nodig is.
25 veiligheidsregio’s in Nederland
Nederland is verdeeld in 25 veiligheidsregio’s. Iedere veiligheidsregio zet zich in voor de veiligheid van de inwoners, bedrijven en bezoekers van dat gebied. Ook maakt de veiligheidsregio afspraken over de aanpak van rampen en crises. Een goede samenwerking tussen hulpverleningsdiensten, overheden, bedrijven en inwoners is daarbij belangrijk. Samen zorgen we voor een veilig Twente!