Wethouders Ben Beens en Bert Tijhof brengen bezoek aan gezinshuis Aan Boord in Holten

57
Gemeente RH

HOLTEN – In het kader van de week van de Pleegzorg brachten wethouders Ben Beens en Bert Tijhof een bezoek aan het gezinshuis Aan Boord in Holten. 

Wethouders Been en Tijhof waren onder de indruk van dit gezinshuis, hen viel op dat de kinderen heel relaxt waren en dat ze zich goed thuis voelen in het gezinshuis. Ook de betrokkenheid en verantwoordelijkheid van de gezinsouders waren duidelijk merkbaar.

Het gezinshuis Aan Boord in Holten werkt samen met verschillende partijen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de kinderen, zo ook met zorgaanbieders Trias en Jarabee. Deze twee zorgaanbieders hebben de kinderen in het gezinshuis geplaatst en hebben ook een gedragswetenschapper gekoppeld aan het gezinshuis.

In het gezinshuis staat het eigen netwerk van het kind centraal, dat is de belangrijkste partij waarmee zij samenwerken. Zij staan aan de basis van het kind.

Wat is een gezinshuis?

Soms is het voor kinderen en/of jongeren niet (meer) mogelijk om thuis te wonen, omdat hun ontwikkeling en veiligheid in die gezinssituatie in gevaar is. Het kan dan voorkomen dat ze uithuisgeplaatst worden. Hierbij bestaat de kans dat, door omstandigheden, zoals een ontwikkelingsachterstand, gedrags- en/of hechtingsproblematiek of traumatisering, het niet mogelijk is om in een pleeggezin op te groeien.

In een gezinshuis, wat een kleinschalige vorm van hulp en zorg is, worden deze kinderen en jongeren opgevangen. Op deze manier komen ze (weer) terecht in een gezin in een normale leefomgeving, waar er gezinshuisouders zijn die een vaste basis en professionele begeleiding bieden. Door het “gewone” leven in een gezin is het mogelijk om weer een basisgevoel van veiligheid te ervaren.

In een gezinshuis wonen ongeveer 3 tot 6 uithuisgeplaatste kinderen samen met de gezinshuisouders en eventueel hun eigen kinderen. De gezinshuisouders bieden naast veiligheid en rust ook een professionele begeleiding. Anders dan in bijvoorbeeld een leefgroep is dat 24 uur per dag en 7 dagen per week. En anders dan in een pleeggezin zijn de ouders professionele opvoeders.