STERK EXCELSIOR’31 LAAT STAPHORST AAN NEDERLAAG ONTSNAPPEN

160

RIJSSEN – Een van de facetten die Excelsior’31 goed voor elkaar heeft is de verdedigende discipline. De ploeg van Peter Wesselink incasseert weinig tegendoelpunten. Een uitslag zoals 4-5 vorig jaar thuis tegen Staphorst zou dus niet meer voor mogen komen. Met de fitheid van de selectie zit het behoorlijk goed. Dit resulteert in bijna dezelfde basis als vorige week. Alleen Cem Köse is afwezig. Voor hem is het een bijzondere dag: hij treedt in het huwelijk. Zijn plek in het veld wordt ingenomen door Jasper Groothuis. Op de bank zitten: Wilco Nieuwenhuis, Stijn Beverdam, Jurriaan Seppenwoolde, Tom Smoes, Yilber Haverslag en Menno Kamphuis.

Het was vanaf het eerste fluitsignaal allerminst saai. Zowel Excelsior’31 als Staphorst waren op jacht naar de controle over de wedstrijd. Met veel spelers op een kleine speelruimte kwam het aan op de het voetballende vermogen en de vastberadenheid om de bal bij balverlies weer in bezit te krijgen.

jan sanderman

Het lukte Excelsior’31 gaandeweg de eerste helft steeds beter om Staphorst de wil op te leggen. Met een sterke passing, veel beweging en positiewisselingen moest Staphorst verder naar achteren. Echt grote kansen kwamen er niet. Hakim Ezafafi en Jasper Groothuis probeerden het, maar konden Staphorst-doelman Holleboom niet aan het wankelen krijgen.
De thuisploeg moest wel bijzonder alert blijven op de snelle flankspelers voorin bij Staphorst. Op links werd Ferdi ter Avest vaak in de diepte gezocht. Op rechts was Mike Reuvers de rappe man.

Met het uitvallen van aanvoerder Amanuel Isa (minuut 21) kreeg Excelsior’31 te maken met de eerste tegenslag. Hij maande Mirko Zwiers de bal uit te spelen en moest zijn plaats noodgedwongen afstaan aan Jurriaan Seppenwoolde.

De tweede tegenslag was een tegentreffer. Pim ten Have wist Ferdi ter Avest bij het binnentreden van het strafschopgebied niet te voldoende tegen te houden. De voorzet die van Ter Avest gaf, kwam uit bij Mark Schra. Voor hem was het op enkele meters van de doellijn niet moeilijk meer: 0-1.

Het antwoord van Excelsior’31 kwam snel. De sterk spelende Michel Gerritsen Mulkes rook zijn kans toen Staphorst moeizaam uitverdedigde. De bal bleef net buiten de zestienmeter hangen in niemandsland. Gerritsen Mulkes stapte in, verschafte zichzelf met een loopactie schietruimte en schoot afgemeten, in het uiterste hoekje laag binnen: 1-1.

Excelsior’31 leek daarna vleugels te krijgen. De individuele kwaliteiten werden op een uitstekende wijze aan elkaar gekoppeld. Ieder had daarin een aandeel. Van rotsen in de branding Melvin Koetser en Pim ten Have en energieke krijger Simon Baysoy tot strateeg Stefan Maat en kilometervreter Jasper Groothuis. (Om er maar een paar te noemen). Ieder had zijn aandeel. Er stond een team dat liet zien waartoe het in staat is. Een elftal waarvoor een voetballiefhebber de moeite moet nemen om naar Sportpark De Koerbelt te komen.

Enkel een doelpunt, een beloning van (misschien wel) de beste helft van het seizoen ontbrak. In de 32e minuut werd zelfs een doelpunt afgekeurd. Hakim Ezafzafi troefde Jordi Lemmens af en leverde de bal af bij Jasper Groothuis. Zijn inzet leek voorlangs te gaan, tot Hielke Penterman zich meldde. Excelsior’31s topscorer liep de bal binnen, maar werd teruggevlagd vanwege buitenspel. Op zijn zachts gezegd discutabel…

Bij Staphorst kon in de 37e minuut Ferdi ter Avest vanwege een blessure niet verder. Dit was voor Excelsior’31 niet ongunstig, omdat er een belangrijke pion bij de tegenaanval van Staphorst verdween. Staphorst haalde met hangen en wurgen, zonder verdere schade de rust.

Na rust ging Excelsior’31 verder waarmee het bezig was: Staphorst bestoken met aanvallen. In de 49e minuut kwam Hielke Penterman op aangeven van Boy Boeloerditi een teenlengte tekort om Tom Holleboom te verschalken. Jasper Groothuis kwam in de 54e minuut het strafschopgebied binnen. Hij koos er, schuin voor de doelman staand, voor om af te geven in plaats van zelf te proberen. Zonder succes.

De beste kans kwam in de 59e minuut op naam van Hielke Penterman. Op aangeven van Michel Gerritsen Mulkes leek hij de bal binnen te knallen. Holleboom vertolkte een glansrol. Op miraculeuze wijze ging de inzet van de aanvaller via het lichaam van de doelman over.

In een razend tempo ging de wedstrijd verder. Excelsior’31 zette nog een tandje bij, waardoor het ook voor het geslepen Staphorst interessanter werd om een maas in het te vinden. De ijver en de inzet begon het in de laatste fase van de wedstrijd te winnen van de rust in het spel en de secuurheid voor een succesvolle opzet van een aanval.

  • Samenvatting Excelsior TV

Dit was in het voordeel van Staphorst, dat er af en toe bijzonder gevaarlijk uit kon komen. Martijn Brakke was in de 80e minuut nog akelig dichtbij een treffer, met een schuiver voorlangs het doel van Melvin Koetsier. Het bleek het slot van een boeiend schouwspel, dat voor Excelsior’31 helaas niet meer opleverde dan puntendeling.