Rijssen herdenkt 4 mei de doden op twee plaatsen en momenten

651
Gerrit Dannenberg

RIJSSEN – Vrijdag 4 mei werden in Rijssen de doden herdacht op twee plaatsen en momenten.

‘s Middags om 16.00 uur was er de herdenking op de Joodse begraafplaats aan de Arend Baanstraat. Deelnemers aan de Stille Tocht naar de begraafplaats kwamen rond 15.40 uur bij  elkaar op de parkeerplaats van sportcomplex de Koerbelt. Om 15.50 ging de Stille Tocht naar de begraafplaats. Het Comité Herdenkingen verzocht om de Stille Tocht ook echt een Stille Tocht te laten zijn.

Op de Joodse begraafplaats was een hoofddeksel voor mannen verplicht. De begraafplaats is eigendom van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap NIK). Iedereen wordt ook vriendelijk verzocht niet op de graven te lopen. Het kaddisj, het gebed voor de overledenen, is voorgelezen in het Hebreeuws en het Nederlands. Er werden bloemen gelegd bij het monument door leerlingen van openbare basisschool de Salto, het gemeentebestuur en andere organisaties en instellingen. Burgemeester Arco Hofland hielt een toespraak.

‘s Avonds om 20.00 uur was er de herdenkingsplechtigheden bij de oorlogsmonumenten aan de Lentfersweg. Aan deze herdenking werdt meegewerkt door het koperensemble van muziekvereniging Wilhelmina, popkoor Pursang en Scouting Rijssen. Op verschillende momenten tijdens de plechtigheden werd door leerlingen een gedicht voorgedragen. De Dodenherdenking op vrijdag 4 mei bij het oorlogsmonument werd voorafgegaan door een interkerkelijke bezinningsbijeenkomst in de hervormde Schildkerk. Deze bijeenkomst werd deze keer geleid door ds. C. L. Onderdelinden. Stadsorganist Dick Sanderman bespeelde het orgel.

Na afloop konden de bezoekers, aansluiten bij de Stille Tocht naar het oorlogsmonument. . Tamboers met omfloerste trom gingen voorop, daarna volgden de kransdragers, de nabestaanden, B en W, het Comité Herdenkingen Rijssen en de andere deelnemers.

Bij de herdenkingsplechtigheid aan de Lentfersweg was een erewacht aanwezig van de Rijssense brandweer en de Natres. Hoornblazer Johan Kalter blies The Last Post. Het koperensemble van Wilhelmina speelde koraalmuziek. De kransen werden gedragen door oud-mariniers en burgemeester Hofland hielt een toespraak evenals oud-vluchteling Isa Kahraman.