PENTERMAN LOODST EXCELSIOR’31 LANGS DETO

181
excelsior'31; Jan Sanderman

VRIEZENVEEN/RIJSSEN – In de regionale derby tegen hekkensluiter DETO Twenterand start Excelsior’31-trainer Peter Wesselink met dezelfde 11 spelers als vorige week in de thuiswedstrijd tegen Urk (0-0). Op de bank zitten: Wilco Nieuwenhuis, Tom Smoes,  Daan Ligtenberg, Jasper Groothuis en Jasper Veltkamp.  

Het begin van de wedstrijd was bijzonder rommelig, met veel misverstanden en foute passes. In de 12e minuut viel pas de eerste mogelijkheid te noteren. De inzet van Boy Boeloerdit -een afzwaaier- paste in het wedstrijdbeeld tot dan toe.

De aanvalsopzet die tot een kans van Hielke Penterman leidde leek er meer op. Net na het kwartier was hij het eindstation na een vlot lopende combinatie met Michel Gerritsen Mulkes en Hakim Ezafzafi. Het schot was niet goed en ging in het zijnet.

Excelsior’31 kwam beter in het spel. Het toonde zich in minuut 15 tot minuut 30 van de wedstrijd op een hobbelig veld vaardiger aan de bal, sterk in het heroveren van de bal, maar miste finesse in de laatste fase van het aanvalsspel. Köse schoot de bal na een gekraakt schot van Baysoy in de korte hoek op de voet van DETO-doelman Van Zaltbommel (18e minuut).

Aan de andere kant loerde de thuisploeg op foutjes van de Rijssenaren. Lesley Nahrwold zijn poging ging in de 21e minuut voorlangs het doel van Melvin Koetsier.

De beste mogelijkheid kreeg Excelsior’31 net voor het verstrijken van het eerste half uur. Via Baysoy en Ezafzafi kwam de bal voor de ongelukkig spelende Cem Köse. Zijn voorzet kwam niet terecht bij de meegelopen Hielke Penterman, die klaar stond om de bal binnen te werken.

DETO werd vlak voor rust nog gevaarlijk. In minuut 41 werd een overtalsituatie slecht uitgespeeld en in de 45e minuut schoot Kevin Aman de bal na een individuele actie over het doel van Koetsier.

Na rust bleef Excelsior’31 de ploeg met het meeste balbezit. Het spel speelde zich meer en meer af op de helft van de thuisploeg. Kansen bleven echter uit. Echt zorgelijk was dat niet. Excelsior’31 speelde niet flitsend, maar stond goed en gaf in de tweede helft amper nog iets weg. En met de individuele kwaliteiten die de ploeg herbergt, kan een doelpunt altijd vallen.

Het moment waarop dit gebeurde was in de 65e minuut. Mirko Zwiers gaf met een verre ingooi de eerste aanzet, Boy Boeloerditi met het doorkoppen de tweede en Hielke Penterman was het eindstation met de doeltreffende inzet. Hij stond in het vijfmetergebied vlak voor de neus van Van Zaltbommel klaar om de bal in de linkerhoek te schieten: 0-1.

Excelsior’31 leek daarna door te willen drukken. In de 68e minuut had invaller Jasper Groothuis de tweede treffer op zijn schoen. Zijn poging om de DETO-doelman te verschalken was net niet goed genoeg.

Het initiatief ontglipte Excelsior’31 richting het einde van de wedstrijd toch nog iets. DETO probeerde er met de moed der wanhoop nog wat van te maken, maar was aanvallend onmachtig. De potentiële mogelijkheden werden in de kiem gesmoord door het sober en sterk verdedigende centrale duo.

De samenvatting van Excelsior’31 TV

De ploeg van Peter Wesselink hield opnieuw de 0, blijft in de achtervolging op koploper Urk en mag volgende week opnieuw aan de bak. Dan komt nummer 3 (eveneens 19 punten) Staphorst op bezoek.