Herdenken en reflecteren in Holten

Op de Canadese Begraafplaats zijn op vrijdag 4 mei de oorlogsslachtoffers herdacht.

297
Ton Vogel - SVNF

HOLTEN – De Canadese ambassadeur, mevrouw Nölke, heeft een toespraak gehouden. “We zijn hier om te herdenken en te reflecteren.

 

Wij herinneren hen die het uiterste offer hebben gegeven om Nederland te bevrijden: 1.355 Canadezen, 36 Britten, 2 Australiërs en 1 Belg liggen hier in lange rijen begraven. En nog duizenden meer op begraafplaatsen op vele plekken in dit land. Zij lieten allemaal familie en vrienden achter waar ze van hielden, niet gerealiseerd potentieel, niet geleefde levens. Zij waren de dappersten en beste van ons. Zij hebben het recht om voor altijd in onze gedachten te blijven leven. Gedenken gaat om meer dan om het verleden. Het gaat ook over de toekomst. Hoe kunnen we degenen eren die voor ons hebben gevochten en de vrijheid bewaken die ze hebben gewonnen? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat toekomstige generaties dezelfde vrijheden genieten als wij?

Er zijn veel manieren om vrijheid te beschermen en te bevorderen.
En dit is mijn uitdaging voor jullie, jongens en meisjes van vandaag: wat kunnen jullie doen om vrijheid werkelijkheid te maken? Groot en klein, elke actie telt. Vrijheid van angst. Vrijheid van pesters. Vrijheid om te praten over zaken die belangrijk zijn voor jou
of jouw vrienden. Dit zijn allemaal vrijheden die je elke dag nodig hebt en die je kunt verdedigen.

Kinderen brengen een nieuwe taal in de discussie over wat het betekent om vrij te zijn. Zoals de studenten van Parkland, Florida hebben aangetoond, kunnen je woorden een verschil maken. Leeftijd maakt niet uit. Wat je doet en wat je zegt, wel.
We zijn het de 1394 mannen verschuldigd die hier begraven zijn om te blijven nadenken over wat vrijheid betekent, voor hen maar ook voor ons vandaag – en om uit te spreken over het behoud ervan. We zijn het de generaties kinderen verschuldigd die na ons komen.