RIJSSEN-HOLTEN – Nederlanders gaan in 2019 flink meer betalen aan vaste lasten. Dat blijkt uit een onderzoek van Pricewise. De vaste lasten gaan voor een gemiddeld huishouden met liefst €700 omhoog. Dit betekent een prijsstijging van ruim 10% ten opzichte van 2018. Dit wordt vooral veroorzaakt door stijgende energietarieven. Maar ook de verzekeringen worden fors duurder volgend jaar. Een gezin met drie personen gaat jaarlijks ongeveer €700 extra betalen aan vaste lasten. Voor alleenstaanden ligt dit op op €463.

Energie Neutraal Nederland

Vooral de energierekening gaat omhoog

De energiekosten gaan in 2019 flink stijgen. Dat komt voor een deel door nieuwe ODE-tarieven (Opslag Duurzame Energie) en verhoogde energiebelastingen.

Tel hierbij op de verhoogde energietarieven, en de maandelijkse energierekening valt al gauw €30,00 per maand hoger uit. Pricewise verwacht ook dat de zorg-, woon-, autoverzekering en de internet en televisie abonnementen volgend jaar duurder worden. Wanneer je al deze bedragen bij elkaar optelt kom je uit op een bedrag van honderden euro’s per jaar.

Ook de BTW gaat omhoog

Het zijn niet alleen de energiecontracten, verzekeringen en abonnementen die volgend jaar duurder worden. In 2019 wordt het lage btw-tarief verhoogd van 6% naar 9%. Dit betekent dat zaken als de boodschappen, de kapper of het openbaar vervoer een stukje duurder worden.

In 2019 gaan de vaste lasten dus fors omhoog. Het is dus verstandig om eens kritisch naar jouw geldzaken te kijken voor het komende jaar.