EXCELSIOR’31 WINT MOEIZAAM MAAR VERDIEND VAN BERKUM (2-1)

207
Jan Sanderman

RIJSSEN – Peter Wesselink stelt tegen Berkum hetzelfde elftal op dat tegen DUNO een knappe zege (1-3) boekte. Op de bank zitten: Wilco Nieuwenhuis, Jurriaan Seppenwoolde, Amanuel Isa,Tom Smoes, Carlos Lopes Macedo, Cem Köse en Menno Kamphuis.

Excelsior’31 schoot uit de startblokken. Op aangeven van Hielke Penterman was Jasper Groothuis in de 3e minuut de eerste die het net probeerde te laten bollen. Wat hem niet lukte, lukte Hakim Ezafzafi twee minuten later uit een vrije trap wel. Vanaf de punt van de 16 meter wist hij de bal buiten het zicht van Berkum-doelman Van Hoof te houden. De doelman met een Excelsior’31-verleden bleef staan. De bal bleef in beweging en viel in de lange hoek binnen: 1-0.

Het overrompelen van Berkum had Excelsior’31 een volgende treffer op moeten leveren. In de 12e minuut ging de bal snel van voet tot voet. In de afrondende fase stond de paal in de weg voor de tweede treffer van Ezafzafi. In de 20e minuut was de uitgestoken hand van Van Hoof die een inzet van Ezafzafi bal net genoeg van richting veranderde.

Net voor deze kans moest Boy Boeloerditi de strijd geblesseerd staken. Een tegenvaller, omdat het goed draaide en invaller Cem Köse met een korte warming-up, moest proberen in de dynamiek van de wedstrijd mee te gaan. Berkum herstelde zich en kwam gaandeweg ook toe aan het creëren van kansen. Met de rappe Johnsen Bacuna, Marc van der Meulen en slimme Michel van Aggele ertussen moest de Excelsior’31 achterhoede op hun hoede blijven.

De beste Berkum-kans vond in de 32e minuut plaats. Een voorzet van Bacuna werd naast het doel van Melvin Koetsier gekopt.  Kort voor rust had Excelsior’31 de kans om met een fantastisch gevoel de kleedkamer op te zoeken. Een voorzet van Mirko Zwiers op de achterlijn kwam uiteindelijk bij Cem Köse terecht. Diagonaal voor het doel, koos hij voor een schot in de korte hoek. Van Hoofs vuisten hielden Berkum in de wedstrijd.

Berkum-coach Raymond Schuurman liet in het begin van de tweede helft met offensieve tactische aanpassingen blijken niet bang te zijn. Het onder druk zetten van Excelsior’31 leverde Berkum in de 49e minuut een uitstekende kans op. Een die sommigen al telden. Van Aggelen werd vanaf de zijkant in stelling gebracht, maar zijn inzet werd door een achterovervallende Koetsier klemvast gepakt.

De ruimte tussen de linies werd enorm groot. Het was voor Excelsior’31 aanlokkelijk  zo snel mogelijk de diepte te zoeken. Dit bracht risico met zich mee, omdat balverlies onmiddellijk tot een gevaarlijke counter kon leiden.  In de 56e minuut kon Jasper Groothuis de wedstrijd in het slot gooien. Hij werd door Michel Gerritsen Mulkes voor Van Hoof gezet. De middenvelder leek iets te verstijven en produceerde een matig schot. Als de killer in hem gaat ontwaken, helpt hij zijn ploeg nog verder vooruit.

Echt op het gemak zat Excelsior’31 door de krappe marge niet. De verdedigers deden het naar behoren, maar konden in de 76e minuut niet voorkomen dat Johnsen Bacuna met een fraai afstandsschot de Rijssenaren het deksel op hun neus drukte: 1-1. Voor Excelsior’31 was het een wake-up call. De ploeg was het merendeel van de wedstrijd beter, maar leek er geen beloning voor te krijgen. Excelsior’31 ging weer meer vooruit voetballen.

De samenvatting van Excelsior’31 TV

In de 82e minuut haalde Excelsior’31 alsnog de zege binnen. Een achter de verdediging geplaatste bal van Joost Krijns werd op waarde geschat door Cem Köse. In eerste instantie zat Van Hoof er nog tussen, even later kon hij de bal uit het net halen. Köse was daarmee, net als in de thuiswedstrijd tegen SVZW, de matchwinner. Met dit doelpunt blijft Excelsior’31 in de top van de ranglijst meedoen. Alleen Sparta Nijkerk doet het met een punt meer iets beter. Volgende week wacht voor Excelsior’31 de lastige uitwedstrijd tegen CSV Apeldoorn.