74
Parkgebouw
Orkest van het Oosten & Jasper de Waal

RIJSSEN – Eindelijk is het Orkest van het Oosten weer terug in hun ‘cottage in the country’, het Parkgebouw. Zij brengen een prachtig programm onder leiding van dirigent én solist Jasper de Waal. 

Mozart, Beethoven, Schubert. Hun muziek staat al eeuwen bovenaan de klassieke hitlijsten. Logisch, want Mozarts melodieën zijn paradijselijk, Beethovens temperament is meeslepend en Schuberts charme onweerstaanbaar. Het Orkest van het Oosten en dirigent/solist Jasper de Waal laten dat horen in een programma met bekende parels en frisse verrassingen.

Orkest van het Oosten
Jasper de Waal

De grootste verrassing is misschien wel solist en dirigent Jasper de Waal zelf. Hij was jarenlang solohoornist van het Koninklijk Concertgebouworkest maar verliet die post om zich ook als dirigent te ontwikkelen. Sinds vijf jaar reist De Waal de wereld over als hoornsolist en dirigent. In dit programma komt zijn dubbeltalent breeduit aan bod. Special act: een solo op midwinterhoorn door De Waal zelf in Leopold Mozarts Sinfonia pastorella!

Toen Rossini hot was in Wenen dacht Schubert: wat hij kan kan ik ook en schreef een ouverture ‘In Italiaanse stijl’. Het werd geen Rossini, maar een echte Schubert, met een vleugje Italiaanse flair. Zangerig en charmant.
Mozart schreef zijn Derde Hoornconcert voor een goede vriend, en gaf hem volop kans om als solist te schitteren. Helder en Briljant. Wie weet schreef Mozarts vader, Leopold, zijn Sinfonia pastorella met grote alphoornsolo’s wel voor dezelfde huisvriend en hoornist.
Na de pauze is Beethoven aan de beurt. Eertst met een elegant jeugdwerk voor 8 blazers, alweer met prominente hoornpartijen. Zijn Tweede Symfonie schreef Beethoven 10 jaar later, op zijn 32ste. De eerste tekenen van doofheid dienden zich aan, maar er is geen spoor van somberheid of angst te bekennen in dit werk. Wel humor en heel veel aanstekelijke energie.

Jasper de Waal was solohoornist van het Koninklijk Concertgebouworkest tot 2012 en richt zich sindsdien naast zijn optredens als solist en hoornist tevens op zijn dirgentencarrière. Sinds 2014 is hij muzikaal leider en chef-dirigent van Caecilia Camerata Amsterdam. Daarnaast vervulde hij gastdirecties bij onder andere het Orkest van het Oosten, het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.
Als solohoornist van het Koninklijk Concertgebouworkest werkte hij met topdirigenten als Mariss Jansons, Bernard Haitink en Zubin Mehta. Jasper de Waal is sinds 2014 eerste hoornist van het Chamber Orchestra of Europe, geeft regelmatig internationale masterclasses en treedt veelvuldig op als solist in binnen- en buitenland. Hij maakte CD-opnamen met o.a. hoornconcerten van Josef Haydn, Michael Haydn en Mozart en kamermuziek van Brahms, Schumann en Reinecke.